Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Geurtjes in het water en hun invloed op de karper – Ed Cremers

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Als een karper wil eten gebeurt dat onder invloed van allerlei prikkels. Dit kunnen bijvoorbeeld geur- en smaakprikkels zijn die van onze voerstekken komen. Welk effect hebben die ‘vreemde’ geurtjes eigenlijk op onze geliefkoosde onderwatervriend? Ed Cremers zoekt dat in deze update tot op de bodem uit! Veel leerplezier!


Ed Cremers aan het woord: Het foerageergedrag van de karper staat onder invloed van allerlei prikkels. Denk aan geur- en smaakprikkels die van zijn voedingsbronnen afkomstig zijn. Wanneer het aas goed ruikt en smaakt, is dit voor de karper de bevestiging dat het van goede kwaliteit is, ofwel veilig (niet-giftig) is en het lichaam in mag. 

Klaar om flink wat bij te leren over karpers? Lees dan zeker verder!

Beïnvloedingen

Als de karper aas vindt waarop hij eerder is gevangen, kan hij begrijpen dat hij blootstaat aan gevaar. Dan moet hij tegelijkertijd twee taken oplossen: enerzijds zich voeden en anderzijds zorgen dat een haak hem niet overvalt. Deze behoeften aan voeding en zelfbescherming hebben een sterke invloed op zijn aasgedrag.

Zijn alertheid en angst kunnen ernstige verstoringen in zijn foerageergedrag oproepen, waarbij hij minder intensief en minder lang op de voerstek aast. Andere factoren daarentegen verhogen de bereidheid intensiever en langer op een voerstek te blijven azen. Een verhoogd hongergevoel en de aanwezigheid van andere azende karper op de voerstek zijn zulke motivators. 

De behoefte aan voeding en tegelijkertijd aan zelfbescherming hebben een sterke invloed op de karper zijn aasgedrag.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1