Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Een succesvol visjaar voor Niels Traa door DEZE vier punten!

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Het is weer bijna tijd om 2022 achter ons te laten en 2023 in te knallen. Het jaar is weer voorbij gevlogen en je hebt vast een hoop dingen om op terug te blikken. Ook Niels Traa heeft dat nauwkeurig gedaan en schotelt ons vier punten voor die zijn visserij tot een waar succes maakten dit seizoen!


#1: Verbreding van mijn visserij!

Niels Traa aan het woord: Waar ik voorheen (op een weekendje na) enkel viste op gesloten wateren (van 10 hectare tot aan stuwmeren ver over de 100 hectare in Frankrijk) gooide ik het dit jaar over een compleet andere boeg. Samen met mijn goede vriend Gerjan werd er een plan gemaakt. Bijna een week lang gaan vissen op de Franse kanalen! Voor mij was dit een zo goed als nieuwe visserij.

Het plan was gemaakt: op naar de Franse kanaaltjes!

In Nederland heb ik wel wat nachtjes op de kanalen gevist, maar dit trok me niet zo vanwege het vele drijfvuil en de scheepvaart. Er is voor mij namelijk niets zo vervelend als ’s nachts gewekt te worden door een beetmelder die het uitgiert. Als het in elk geval dan om een vrachtschip gaat in plaats van één van onze beschubte vrienden. Vaak heeft dit ook nog als gevolg dat je midden in de nacht je voorslag, systemen en onderlijnen weer opnieuw in orde moet maken. Maar goed, nadat de twijfels waren weggenomen na het zien van enkele gave vangstfoto’s besloot ik uit mijn comfortzone te stappen. Ik ging met Gerjan mee op road trip naar de Franse kanalen.

Het uitstapje uit z’n comfortzone liet Niels absoluut geen windeieren leggen!;-)

Nederlandse kanalen

Met de opgedane kennis uit de succesvolle trip in het buitenland besloot ik ook in Nederland wat meer op de kanalen te gaan vissen. Één van de systemen die we onder andere in onze Franse trip hadden toegepast was het vissen met lijnclips naar de overkant. Dit pasten we toe om onze lijnen boven in plaats van onder het wateroppervlak te laten lopen. Dit had als voordeel dat we op deze manier geen last hadden van drijfvuil en het wier wat overal stond. Echter kon ik deze methode niet toepassen in mijn visserij op de Nederlandse kanalen, omdat daar veel meer scheepvaart is dan op de kanalen die ik in Frankrijk beviste.

De lat kan aardig hoog liggen tijdens het kanaalvissen in ons kikkerlandje!

Desalniettemin ga ik dit in de toekomst wel toepassen in mijn dagelijkse visserij (als de situatie er om vraagt) op de stilstaande wateren. Niet zozeer om het wier/drijfvuil te omzeilen, maar nu om de lijndruk te verminderen op de lastigere wateren. Op deze wateren kennen de vissen de slagen van de zweep, vandaar. Door de lijn over het water heen te lopen zullen ze hier niet door afgeschrikt worden tijdens het azen. Een tip die ik jullie dus allemaal mee kan geven is: stap uit je comfortzone en verbreed je visserij kennis. Zoals ik hierboven al schreef zul je een deel van de nieuwe opgedane kennis met wat geluk ook toe kunnen passen in je huidige visserij.

Een paar extra denkstappen nemen kan resulteren in het vangen van dit soort ‘beauty’s’!

#2: Aastijden herkennen!

Iets wat mij enorm heeft geholpen in het verbeteren van mijn visserij is het achterhalen van de productiefste uurtjes. Beter bekend als de aasperiodes. Zodra je dit in beeld hebt kun je in relatief weinig tijd je slag slaan en op die manier jezelf een flink aantal visloze uren aan de waterkant besparen. In mijn visserij combineer ik vaak verschillende wateren met elkaar. Wanneer ik weet dat het op water 1 pas nachts te doen is, vis ik mijn andere vrije uren op water 2.

Daarnaast is het grote voordeel van twee wateren tegelijk aanpakken dat je altijd een back-up hebt. Met de toenemende drukte aan de waterkant komt het regelmatig voor dat je gewenste stekje namelijk bezet is. Maar goed, terug naar de aasperiodes, hoe kom je daar achter? Om uit te vogelen wat de beste vistijden zijn heb ik de volgende dingen geprobeerd en daaruit mijn conclusies getrokken.

Een ‘back-up water’ hebben kan een hoop voordelen met zich meebrengen!

Meerdere sessies van 24 uur

Door meerdere sessies van 24 uur op een water te vissen pak je elk deel van de dag mee. Zo kom je er eenvoudig achter wanneer de vis het meest actief is. Ik zeg hierbij bewust meerdere sessies van 24 uur, omdat niet elke dag hetzelfde is en er natuurlijk een heleboel factoren zijn die invloed hebben op het aasgedrag. De weersomstandigheden zijn daar een goed voorbeeld van. Zodoende zul je er altijd dagen bij hebben dat je de vis niet aan het azen krijgt.

Op het juiste moment, op de juiste plek;-) Wat een spiegel!

Observeren & informatie delen!

In mijn ogen is observeren de meest efficiënte manier om een water beter te leren kennen. Vaak gaat namelijk het waarnemen van actieve vissen, denk aan draaiende en springende karpers, gepaard met actief azende vissen. Dit is echter helaas geen garantie op een succesvolle sessie. Zo ken ik meerdere wateren waar de vis volle bak op je stek kan springen zonder dat je een aanbeet krijgt.

Hoewel karpervissen niet echt een teamsport is, is het toch verstandig om je opgedane kennis met collega vissers te delen. Je kan immers niet 24 uur en 7 dagen per week aan het water zijn. Door over en weer informatie te delen met collega vissers krijg je toch een completer beeld van wat er is gebeurd in de tijd dat je niet bij het desbetreffende water was.

Blijf goed op de hoogte van het reilen en zeilen aan het water door informatie uit te wisselen!

Single hookbaits!

Wanneer ik single hookbait vis, zorg ik altijd dat ik de stek een dag van tevoren (of een aantal uren van tevoren) aangevoerd heb. Het idee hierachter is dat het single geviste haakaasje door de karper wordt gezien als een ‘vergeten’ aasdeeltje van de dag ervoor. Geloof me, op deze manier kun je razendsnel een aanbeet krijgen. Toch gaat het in praktijk niet altijd zoals van te voren verwacht. Voorbeeld: dit najaar voerde ik in de ochtend rond 07:00 uur de stek aan met twee kilogram aas en vervolgens ging ik er rond 17:00 uur single hookbait op vissen.

Ondanks dat ik single hookbait op de stek aan het vissen was en dus snelle actie verwachtte, kwamen de aanbeten pas rond middernacht. Dit had ik niet verwacht, want daarvoor voerde ik zowel in de ochtend als in de avond twee kilogram. Ook dan kwam de eerste aanbeet pas rond middernacht. Hieruit kon ik concluderen dat de aasmomenten (rond middernacht) doorslaggevend waren in het boeken van succes en niet zozeer de voerstrategie.

Het vissen met single hookbaits kan verrassend goed werken!

Logboek bijhouden

Omdat ik vaak meerdere wateren tegelijk bevis kan het nog wel eens voorkomen dat ik dingen door elkaar ga halen. Daarom noteer ik alle informatie die ik krijg of waarneem, inclusief de vangsten, in een logboek. In tegenstelling tot vele andere vissers noteer ik niet alleen mijn eigen vangsten, maar ook andere waarnemingen of informatie en vangsten van andere vissers. Op die manier kan ik veel sneller bepaalde verbanden leggen dan wanneer ik mij zou beperken tot het noteren van alleen mijn vangsten.

Tip: noteer ook eens de belangrijkste waarnemingen van sessies waarin je niets vangt. Hiermee kun je gemakkelijk meer inzicht krijgen in factoren die een negatieve invloed hebben op je vangkansen! Door bovenstaande trucjes te combineren kan ik vaak vrij eenvoudig concluderen wanneer ik het meeste kans maak op een aanbeet of zelfs een succesvolle sessie. Natuurlijk is dit wel vaak per seizoen verschillend, dus pin jezelf er niet op vast.

Reken maar dat Niels een berg aan notities heeft!

#3: Voorvoeren

Zoals ik hiervoor al aangaf heb ik dit jaar mijn succes onder andere te danken aan mijn voerstrategie. Graag deel ik deze strategie met jullie, zodat het jullie wellicht ook helpt om meer te gaan vangen. Nadat ik een beeld heb gekregen van het bestand en een goede inschatting heb gemaakt van hoeveel ik kan voeren, start ik als volgt: ik begin met het trekken van een brede voerstrook voorzien van hennep, mais, tijgernoten en boilies.

In de eerste twee/drie dagen start ik met het breed aanvoeren van de stek om zoveel mogelijk vissen kennis te laten maken met het aas. Ongeacht de hoeveelheid witvis start ik ook bewust met partikels om de stek op gang te krijgen. Vervolgens geef ik het een dag rust om zeker te weten dat alles opgegeten is. Dit kan namelijk wat langer duren omdat er immers veel (kleine) aasdeeltjes erg verspreid op de bodem liggen.

Als de situatie het toelaat is Niels niet bang om de stek stevig aan te voeren!

‘Voerboot-tactiek’

Omdat in mijn visserij een voerboot vaak onmisbaar is, schakel ik na een paar dagen over van verspreid voeren naar kleine compacte hoopjes voeren om de compacte hoopjes voer die de voerboot dropt na te bootsen. Dit doe ik meestal één á twee dagen. Nu schroef ik wel de hoeveelheid partikels terug met het idee om de witvis wat minder te triggeren.

Het voer kan je op verschillende manieren brengen: doormiddel van een voerschep of daadwerkelijk met de voerboot. Voor stekjes kort bij de kant raad ik een voerschep aan vanwege het gemak. Voor stekken verder uit de kant is het compact voeren met een voerschep vrijwel onmogelijk. In dat geval gebruik ik mijn voerboot.

Na de voerrondes…
…komt Niels terug voor de ‘afroomdag’!

Tijdens de visdag (afroomdag) probeer ik mijn voerstrategie van de dag ervoor nog steeds zo veel mogelijk na te bootsen, omdat de vissen hier inmiddels immers vertrouwen in hebben. Dit doe ik door ook op de visdag meerdere hoopjes te voeren. Ik vaar dus niet alleen mijn hengels uit, maar voer ook kleine hoopjes voer bij.

Tip voor degenen die in het bezit zijn van een voerboot met twee voerbakken: nadat ik mijn ene bakje heb gedropt vaar ik een paar meter naar opzij en drop ik daar mijn andere bakje. Zo heb je twee hoopjes in plaats van een grote hoop en houd je dus de vis langer in de sector.

Deze beuker scharrelde zeer waarschijnlijk al even rond op de voerstek!

#4: ‘Rig Talk’

Tot slot ga ik het hebben over een van de meest gestelde vragen in mijn “Insta DM”, namelijk: ‘’Welke rigs gebruik je en waarom?’’ Persoonlijk ben ik iemand die zijn rigs graag zo simpel mogelijk houd en ze moeten snel te knopen zijn. Door de jaren heen heb ik zelf verschillende rigs geprobeerd en er op verschillende wateren mee geëxperimenteerd. Dit heeft geleid tot mijn twee favoriete rigs.

Rigs? Hou het simpel!

Simpele combirig

Mijn favoriete rig die ik zowel op zachte als op harde bodems in durf te zetten is een simpel combirigje geknoopt van soepel onderlijnmateriaal. Ik gebruik hiervoor de PIN DOWN BRAIDED HOOKLINK 20LB van Avid Carp. Dit onderlijnmateriaal heeft voor mij meerdere grote pluspunten: het is erg sterk en schuurbestendig, wat voor mij een hoop twijfels wegneemt tijdens de dril.

Daarnaast is het mega soepel, waardoor het mooi de contouren van de bodem volgt. Hierdoor ligt mijn rig dus negen van de tien keer mooi vlak tegen de bodem. Om er echt 100% zeker van te zijn dat mijn onderlijn strak tegen de bodem aan ligt schuif ik er nog een tungsten medium rigdropper op, ongeveer halverwege de onderlijn.

Voor Niels geen poespas: als het in de basis maar in orde is en de onderlijn tegen een stootje kan!

Als haak kies ik voor een Armorok Snag haak van Avid Carp in maatje vier of zes, afhankelijk van het slag vis dat er zwemt. Om de haak beter in te laten draaien maak ik gebruik van een standaard line aligner. Ik gebruik liever een line aligner dan shrink tube, omdat een line aligner makkelijker in gebruik is dan shrink tube (omdat je het voor gebruik moet krimpen/stomen). Om de kans om het hele zwikje in de knoop te gooien te verkleinen plaats ik ten slotte nog een anti tangle sleeve aan het einde van de rig.

Je vist pas scherp als je haak ook daadwerkelijk vlijmscherp is!

Naarmate de seizoenen veranderen wijzig ik niets aan mijn rigs, behalve de lengte (wat langer in de warme maanden, wat korter in de koudere maanden).

Met een korter rigje kun je ook in de koudere maanden nog perfect je vissen vangen!

Multirig

De tweede rig die ik vol vertrouwen inzet is de Multirig. Voor deze rig kies ik als ik wil vissen met uitgebalanceerd haakaas. Denk hierbij aan plastic haakaas en snowmans/wafters. Heeft je favoriete boilie geen wafterversie, dan is het een optie om je boilies uit te balanceren door middel van een stukje kurk. Ook deze rig durf ik zowel op harde als op zachte bodems te presenteren.

Zoals ik al eerder vernoemde kies ik graag voor rigs die makkelijk te knopen zijn. Bij deze rig is dat wel erg gemakkelijk, want in principe hoef je hem maar één keer te knopen. Als bij deze rig de haak namelijk bot is, is deze erg makkelijk te vervangen door hem van de rig af te lussen en een nieuwe scherpe haak er in te lussen.

Rig no. 2: de multirig!

Mijn favoriete haaktype voor deze rig is een Armorok Curve haak in maat 4 of 6, ook nu weer afhankelijk van de slag vis die ik verwacht te vangen. Voor deze rig gebruik ik zowel soepel als semi stiff onderlijnmateriaal, mijn favoriete semi stiff onderlijnmateriaal is de captive coated hooklink van Avid Carp. Als ik vis met kleine partikels (mais, hennep en boekweit kies ik voor een gecoat onderlijnmateriaal. Doordat de vis compact aast wil de rig nog wel eens verplaatst worden, en het stijvere materiaal bevordert dan het resetvermogen van de rig.

Knopen maar!

Ik knoop de rig als volgt: ik knip een centimeter of 30 van het onderlijnmateriaal af en strip hiervan ongeveer 15 centimeter. Vervolgens maak ik een grote lus van 3 centimeter waar ik mijn rings swivel/baitscrew en haak in lus. Vervolgens fixeer ik ze door middel van een hookbead.

De multirig is zeer gemakkelijk te knopen!

Voor deze rig gebruik ik graag een kicker om het indraaien van de haak te bevorderen. Ik kies voor een kicker, omdat je deze makkelijker op en af de haak kunt schuiven dan een line aligner. Om de rig vervolgens af te maken schuif ik ook hier een anti tangle sleeve op om de kans op in de war te gooien nog verder te verkleinen. Eventueel zou je ook hier een gewichtje op het midden van je onderlijn kunnen plaatsen om zeker te weten dat het geheel op de bodem ligt.

Niels doet er alles aan om zijn laatste meter zo goed mogelijk te camoufleren!

Op naar 2023!

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips gehad. Mocht je nog vragen hebben over een specifiek onderwerp schroom niet en stuur me een berichtje via mijn Instagram. Via deze weg wens ik jullie allemaal alvast een gezond en visrijk nieuwjaar.

Prettige feestdagen en een gezond en visrijk nieuwjaar iedereen!

Tot volgend jaar!

Niels Traa


Volg Niels op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn vette vangsten en avonturen. Nieuwsgierig naar de andere schrijfsels van Niels? Klik dan hierrr!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1