ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Rigtalk met Ed Cremers – Do’s en dont’s bij rigs

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Een rig blijft bij uitstek één van de allerbelangrijkste componenten van onze hele uitrusting. We worden vandaag de dag overdonderd met een heleboel rigs met de allermoeilijkste benamingen. In deze update vertelt Ed Cremers daar het zijne over en hij schotelt jullie 4 bijzonder nuttige do’s & don’ts voor. Doe er je voordeel mee!


Ed Cremers aan het woord: Normaliter presteert rig X, geknoopt volgens een deugdelijk bouwplan, niet beter dan rig Y, met een dito bouwplan. Beiden bieden je evenveel kans op (al dan niet gedresseerde) karper in je landingsnet. Het maakt verder ook niet uit met welke omstandigheden je als karpervisser te maken hebt, de gesteldheid van de bodem daargelaten. De klassieke stellingname “Je moet je rig aanpassen aan de omstandigheden” is in de praktijk van geringe betekenis. Ik heb er in elk geval niets mee.

Ed laat zich niet gek maken op het vlak van rigs.

Het gevoel dat leidt

Wel hebben rigs zo hun eigen plussen en minnen. Zodoende zal je voor jezelf moeten nagaan hoe zwaar deze bijzonderheden in jouw persoonlijke voor- en nadeel meewegen om onder de streep tot een weloverwogen keuze te komen. Zo geschreven lijkt deze afweging een rationele te zijn, maar dat is niet het geval. De keuze voor een rig is voornamelijk een kwestie van persoonlijk vertrouwen. Je laat je dus leiden door wat het gevoel je zegt. Maar zolang je rig een fatsoenlijk bouwplan heeft, maak je eigenlijk nooit een verkeerde keuze. 

Zolang je jouw rigs efficiënt en op dezelfde manier blijft knopen, zit je goed! Foto: Thijs Last.

Kennisvacuüm 

Naast meesterlijk geknoopte onderlijnen bestaan er uiteraard ook minder goed geconstrueerde onderlijnen. Deze kwaliteitsverschillen vertalen zich vanzelfsprekend wél in onderscheidende vangstaantallen. Over een langere termijn is dat ook merkbaar.

Zorg er altijd voor dat je zo efficiënt mogelijk vist, zulke karpers wil je niet drillen met een rig waar je niet 100% achter staat.

Geen rig is perfect, elke rig heeft hoe dan ook zijn nadelen. Het ideaalbeeld bestaat gewoonweg niet. Maar gelukkig valt perfectie wel na te streven. Het komt hierbij dus aan op een goed bouwplan. Ik wil bij het voorbijgaan van dit punt benadrukken dat het knopen van rigs en hun functioneren vanzelfsprekend geen wetenschapsbeoefening betreft.

Maar een kennisvacuüm is er niet.

Er zijn geen feiten en cijfers beschikbaar die ons vertellen welke constructiedetails de werking van een onderlijn al dan niet (het meest) begunstigen. Maar een kennisvacuüm is er niet. We hebben natuurlijk als volleerde karpervissers doorheen de tijd al veel eigen ervaringskennis opgedaan.

Als karpervissers doen we veel ervaring op door simpelweg te verschillende rigs uit te proberen en hun prestaties te beoordelen.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1