ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Ed Cremers over de voor- en nadelen van verschillende loodsystemen – Deel 2

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

“De keuze is reuze!” Dat geldt zeker voor loodsystemen want inmiddels zijn er tientallen varianten waar wij karpervissers uit kunnen kiezen. In de vorige update ging Ed Cremers in op de voor- en nadelen van een aantal systemen. In dit artikel gaat hij daar verder op in: hij bespreekt wat voor systemen er allemaal in te zetten zijn in welke omstandigheden. Benieuwd naar zijn mening over al die mogelijkheden? Lees dan zeker verder!


Ed Cremers aan het woord: Het was een ideale lockdownhobby: loodsystemen  monteren. In mijn vorige bijdrage heb ik de voor- en nadelen van respectievelijk het wartellood en het inline lood op een rijtje gezet. Laat ons nu, met deze plussen en minnen in ons achterhoofd, de diverse loodsystemen nader bekijken.

In de vorige update ging Ed vooral in op de voor- en nadelen van de verschillende loodsystemen.

#1: Freelining

Bij free lining monteren we geen stoppertje aan weerszijden van het wartellood of inline lood. De lijn kan dus zonder blokkade glijden als de karper er na de aanbeet in paniek vandoor gaat. Zodoende wordt hem een onbeperkte bewegingsvrijheid gegund. Veel weerstand bij de aanbeet merkt de karper dan ook niet als hij op de vlucht slaat. De haak zet zich slechts voorzichtig. De echte inhaking volgt bij de aanslag of zodra de lijn strak gespannen komt te staan (bij de molen). 

Bij freelining krijgt onze geliefkoosde karper onbeperkte bewegingsvrijheid.

Vrij lood

Dat de haak zich goed in de karper nestelt, is niet vanzelfsprekend. Bij het vissen op erg grote afstand kan er zoveel elasticiteit in de lijn (nylon of fluorcarbon) zitten dat zelfs een krachtige aanslag niet echt ‘aankomt´. Free lining is dus geen beste optie bij langeafstandsvisserij. Optimaal is free lining evenmin als er een ruime afstand ontstaat tussen de gehaakte karper en het lood. Dat brengt onvermijdbaar met zich mee dat het lood vast komt te zitten aan een obstakel. 

Freelinen op obstakelrijke plekken is op sommige stekken sterk af te raden.

Voordelig is dan wel weer dat de lijn bij een breuk automatisch uit het loodsysteem glijdt. Het lood blijft achter en de karper is van alle ballast bevrijd. Free lining is daarom best karperveilig, maar door de verhevigde wier- en plantengroei die ik zelf ervaar aan veel wateren, wat mij betreft niet meer van deze tijd. 

#2: Semi-vaste montage

Een prima alternatief voor freelining is de semi-vaste montage. We kunnen dit systeem monteren met zowel het wartellood als het inline lood. Er is keuze uit twee varianten: bij de ene schuiven we in de lead clip een wartel; bij de andere  een Stik Klip. Omdat een afbeelding meer kan ‘beschrijven’ dan 1000 woorden verwijs ik voor de montage van dit systeem met Stik Klip onderstaande foto. 

Een semi-vaste montage is een prima alternatief voor freelining.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1