De Top 3 van Kevin van Boekel – Balkan beukers, ‘Pizza’ en een rivierbak
Favoriet FavorietIn de rubriek ‘De Top 3 van…’ delen ervaren vissers hun mooiste karpers én de tactieken achter deze vangsten. Onze eigen redactiebaas Bart Haaring heeft dit maal de sympathieke Kevin van Boekel weten te verleiden. Kevin viel afgelopen jaar op door het vangen van een bizar aantal grote karpers.

Bart vertelt: In deze editie komt Kevin van Boekel aan het woord. Deze bakkenvanger zou je kunnen kennen van het interview over ‘tien weken in Frankrijk‘. Tijdens de KWO bbq liepen we elkaar tegen het lijf en raakten we aan de praat. Al snel kreeg ik door dat deze man een magneet lijkt te zijn voor (extreem) dikke vissen. Zo ving hij in veertien maanden tijd meer dan 100(!) veertigers!

Daarnaast ving hij ook nog eens negen(!) vissen boven de 30 kg! Exorbitant veel als je het mij vraagt. Ben je benieuwd geworden naar welke vissen zijn top drie invulling geven? Lees dan snel verder!
Zoveel mooie avonturen om uit te kiezen
Kevin aan het woord: Toen Bart mij vroeg om een editie van ‘De Top Drie van…’ voor mijn rekening te nemen, hoefde ik daar niet lang over na te denken! Direct begon ik te graven in mijn geheugen, naar welke vangsten hiervoor in aanmerking zouden komen. Het leek erop dat dit binnen enkele minuten in kannen en kruiken was. Aangezien er geen tijdsdruk achter zat, had ik gelukkig meer tijd om hier goed over na te denken.

Hoe langer ik erover nadacht hoe meer herinneringen, anekdotes en bijzondere vangsten er boven kwamen drijven. Uiteindelijk heeft maar één van de drie vangsten die ik aanvankelijk had geselecteerd, de definitieve versie van mijn top drie gehaald. Mijn herinneringen staan weer op scherp. Bedankt voor de eyeopener 😉

# 3: De eerste mega bak van de Balkan
KWO: Wat maakt deze vangst voor jou zo bijzonder dat hij een plekje heeft gekregen in jouw top drie?
In 2022 begon mijn eerste Balkan avontuur. Op het enige voor ons bekende water, bleek een uitzetting te zijn gedaan, waardoor we bijna 40 vissen vingen op de eerste dag. Het overgrote gedeelte woog tussen de één en vijf kilo, met een enkele uitschieter boven de tien kilo. Leuk hoor die actie, maar dat is niet waar je 15 uur voor in de auto hebt gezeten. De tweede dag begon voor mij een stuk beter, met een vis van net over de 20 kg. Daarna volgde helaas een herhaling van de eerste dag, waardoor we besloten op zoek te gaan naar nieuwe visgronden.

De volgende dag zaten we vol goede moed in de auto op zoek naar nieuwe wateren en binnen enkele uren kwamen we op een put waar we beide een goed gevoel bij hadden. Met nog drie nachten te gaan werden de kaarten opnieuw geschud en gingen de hengels vol vertrouwen te water. De twee dagen die volgde vingen we niet bijzonder veel, maar wel een paar zeer fraaie exemplaren voor mijn maat.

Voor mij was het doel om op dit water in de laatste nacht ook nog één mooie vis te vangen. Diep in de nacht vertrok er een hengel en had ik te maken met een vis die mijn vissersleven voor goed zou veranderen… Uit het niets zagen we onder de top een enorme schubkarper boven komen en op het moment dat mijn maat het net eronder stak, wist ik zeker dat dit mijn grootste schub ooit zou zijn. Dat de naald van de weger door de magische 30 kg zou slaan en mij dit een nieuw PB zou opleveren had ik nooit verwacht. Maar niets is minder waar!

KWO: Was het een bekende vis voor jou, of kwam de vangst als een complete verrassing?
Wij hadden op dat moment nog geen flauw benul van het bestand op dit water. Op de terugweg kwamen we ook telkens uit bij dezelfde vraag: “Wat zou er nog meer zwemmen?” Als ik nu op dat moment terugkijk is deze vis hét startschot geweest voor het allerbeste visjaar uit mijn leven! Herinneringen om te koesteren…

KWO: Op welke manier heeft deze vangst jouw visserij beïnvloed?
Zoals gezegd heb ik mede dankzij deze vis, op dit water een behoorlijke drive ontwikkeld voor het vangen van grote karpers. Dit maakt dus ook dat ik het beste seizoen uit mijn vissersleven heb gedraaid. Aan de andere kant was ik ook steeds minder snel tevreden, waardoor ik bijvoorbeeld helemaal niet meer in Nederland achter de hengels zat. Inmiddels liggen de hengels al weer eventjes in de schuur en kan ik niet wachten om dit voorjaar weer eens op Nederlandse bodem aan de slag te gaan!

# 2: ‘La Huit’ aka. Pizza
KWO: Hoe kwam de vangst tot stand?
Jarenlang heb ik ervan gedroomd een écht lange vistrip door het Franse land te maken. In 2021 heb ik (deels alleen en deels samen met Dennis van Hoof) die kans gehad en ging ik voor maar liefst tien weken naar de Franse Alpen, om het avontuur van mijn leven aan te gaan. De eerste twee weken ben ik op het bekendste water van deze regio terecht gekomen en in tegenstelling met de ‘normale’ drukte was er nu helemaal niemand!

Eén van de meest iconische vissen uit de Franse Alpen zwemt op dit water en het leek me een mooi doel om haar te vangen! Deze vis staat bekend als een makkelijke klant. “Dat is mooi meegenomen, dacht ik”. De vis was extreem los en bijna de gehele toplaag is meermaals in het net terecht gekomen, behalve ‘La Huit’, door veel vissers ook wel ‘Pizza’ genoemd. Toch had ik het gevoel dat het ieder moment kon gaan gebeuren…

Er kwam een andere visser op het water bij en op dag twee van zijn reis, wist hij dé vis te vangen die bovenaan mijn lijstje stond. Uiteraard was het hem gegund en heb ik zelfs de foto’s voor mijn rekening genomen. Voor mij was dit echter wel het moment om voor een tijdje afscheid te nemen van dit water.

Bijna vier weken later had ik de moed bij elkaar geraapt en zijn Dennis en ik nog drie dagen op het water geweest. We beleefde één van de beste sessies van ons leven. Opnieuw kwamen er een aantal van toppers op de kant, maar wederom niet die ene vis. De weken verstreken en er werd niet meer op het betreffende water gevist. Tijdens een roadtrip buiten de Alpen was ik er continu mee bezig. “Zou ze gevangen zijn, of houdt ze misschien niet van insectenmeel?” “Wat doe ik toch verkeerd!?”

Nog nooit eerder was ik zó in de ban van één specifieke vis.
Ondanks dat ik gesloopt was van tien dagen roadtrippen, kon ik het niet laten. Direct na terugkomst in het huisje móest ik nog even langs het water, om nog twee uurtjes te stalken. Snel een hengeltje onder de eigen kant gelegd en een handje boilies er overheen. Net op het moment dat ik een stukje wilde filmen kreeg ik al beet! In alle haast heb ik de camera om mijn nek gehangen en gelukkig ook nog op de ‘record’ knop gedrukt.
Spannend was de dril niet, want binnen veertig seconden lag de vis al in het net. Pas toen ik goed in het net keek realiseerde ik me wat er zojuist gebeurd was. De vis die al weken rondjes zwom in mijn gedachten lag eindelijk in mijn net. ‘La Huit’ aka ‘Pizza’ was voor even de mijne…

KWO: Kun je jezelf nog voor de geest halen wat het met je deed toen je deze vis wist te strikken?
Het gevoel dat door mijn lijf ging had ik al lang niet meer ervaren tijdens het vissen. Zo intens en gelukkig, die emotie was ongekend! ‘La Huit’ is zeker niet de mooiste of grootste vis die ik ooit heb gevangen.

Tevens niet in maagdelijke conditie, máár ik had zoveel energie in deze vis geïnvesteerd en dat maakte het moment zo bijzonder! Dit was dé bekroning op mijn gaafste visavontuur tot nu toe.
KWO: Welke factoren zijn volgens jou doorslaggevend geweest bij de vangst van juist deze vis?
Zoals ik al eerder aangaf is dit een vis die zich normaliter vrij makkelijk laat vangen. Bij mij was dit echter zeker niet het geval. Uiteindelijk is mijn drive en doorzettingsvermogen om deze vis te vangen, doorslaggevend geweest. Mocht je ooit als targetvisser aan de slag gaan, zorg er dan voor dat je beter voorbereid bent, dan dat ik was!

# 1: Terug in de tijd
KWO: Wat maakt deze vangst voor jou zo bijzonder dat hij op nummer één staat in jouw top drie?
De vis die ik op één heb gezet, staat voor mij symbool voor de allermooiste periode die ik als visser heb mogen beleven; mijn jeugd! Rigs knopen deden we met glimmende Kensaki haken en een rolletje Suffix, iets waarvan de jonge generatie waarschijnlijk nog nooit heeft gehoord. Alles in die periode was puur en echt. Social media bestond nog niet en ik moest iedere fout daadwerkelijk zelf maken om ervan te leren! Zo leer je overigens wel het snelst. Ieder keer als ik aan deze vis terug denk, komen alle jeugdherinneringen van het vissen weer naar boven en kan ik eventjes volledig wegdromen…

KWO: Kun je wat meer vertellen over de ‘roadmap’ naar deze vangst toe?
Vanaf mijn twaalfde ging ik op pad met mijn fietskar. Bewapend met hengels en molens van de Aldi, maakte ik de wateren in onze regio onveilig. Het draaide niet om het vangen van de grootste vis, maar puur om de jacht naar karpers en het avontuur. Op de eerste wateren die ik beviste waren de grootste karpers nog geen vijf kilo, maar we hadden de grootste lol. Een paar jaar later begon ik pas echt met het statisch vissen en werd er ook voor het eerst op een wat moeilijker water in het dorp gevist. Destijds zwommen daar prachtige OVB spiegels tot ruim 29 pond en deze wilde ik allemaal vangen!

In het begin was het voor mij erg lastig om daar een vis te vangen, maar na een tijdje begon ik het door te krijgen en lukte het om gemiddeld twee tot drie vissen per 24 uur te vangen. Dit resulteerde in een serie mooie, zwaar beschubte spiegels. Zelfs de topvis van 29 pond (genaamd ‘Buikje’) wist ik te gevangen! Er viste destijds ook altijd een oudere Duitse man op dit water genaamd Claus, voor mij was hij destijds de beste visser ter wereld. Hij liet zijn fotoboekjes zien en daar stonden twee vissen in die ik nog niet eerder had gezien.

Beide vissen waren al gevangen boven de 30 pond, maar volgens Claus waren ze door andere vissers op de rivier overgezet. Balen dus! Hij zei dat er op deze rivier wel eens vaker vissen van 30 pond en zelfs groter werden gevangen. Mijn interesse was gewekt en in de tijd die volgde heb ik het thuiswater achter me gelaten en ben ik voor het eerst terecht gekomen op de desbetreffende rivier.

Tijdens mijn eerste riviersessie kreeg ik een run en had ik voor het eerst te maken met het geweld dat de rivier te bieden heeft. Een lange, massieve schub kwam boven en op het moment dat ze het net in gleed schreeuwde ik van blijdschap. Mijn eerste rivierkarper was direct een hele grote! Mijn weegschaal ging tot 40 pond en toen we de vis aan de klok hingen sloeg de wijzer direct tegen de aanslag.

Gelukkig had mijn vader thuis nog een andere weegschaal die verder ging en daarop stopte de naald op 41 pond! Ongelooflijk! Inmiddels vis ik niet veel meer in Nederland, maar tot 2020 was dit de grootste vis die ik in eigen land had weten te vangen.
KWO: Welke factoren zijn volgens jou doorslaggevend geweest bij de vangst van juist deze vis en kun je vertellen hoe je deze karper wist te strikken?
In dit geval zou ik het op puur geluk willen gooien. Ik zat toevallig gewoon op de juiste tijd op de juiste plek 😉

KWO: Tot slot: Wie zou jij graag terugzien in een volgende editie van deze rubriek?
Eigenlijk ken ik niet zo heel veel vissers. Maar als er één Nederlandse visser is waar ik altijd tegen op heb gekeken, dan is het Piet Vogel. Mocht hij tijd vrij willen en kunnen maken hoop ik zijn top drie een volgende keer te kunnen lezen!

KWO: Bedankt voor je bijdrage en veel succes in je visserij de komende maanden. Hopelijk zien we je snel terug op KWO.

Tot de volgende update!
Kevin van Boekel & Bart Haaring
Volg Kevin ook op Instagram, klik hier. In januari hebben we overigens een Studio Talk opgenomen met Kevin. Daarin bespreekt hij samen met MP zijn bizarre avonturen in de Balkan. Stay tuned dus 😉 Bekijk alle Top 3 updates op het profiel van Bart Haaring.
Wil je deze update bekijken?
Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.
Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.
Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!
Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.