Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Additieven: waardevol of onzin? – Chris Gabriele

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

In dit relatief technische artikel duikt Chris Gabriele in de wereld van de additieven. Additieven zijn toevoegingen aan je (karper)aas met als doel de vissen sneller naar je aas te lokken. De meningen over dit onderwerp lopen behoorlijk uiteen en daarom neemt Chris ons mee naar de werking van additieven, en naar enkele bekende voorbeelden van de stofjes die een lokkende werking hebben (of zouden MOETEN hebben)!


Chris aan het woord: Al jaren zijn additieven een terugkerend onderwerp op discussieboards, de één vindt het onzin en de ander een zinvolle toevoeging in karperaas. Er zijn veel wetenschappelijke studies gedaan naar de reacties van karpers op bepaalde stoffen, ook is bekend dat chemoreceptie (het waarnemen van verschillende stoffen) een grote rol speelt bij het vinden van voedsel. De ogen van een karper zijn niet hun meest ontwikkelde zintuig, maar het is een fout ze te onderschatten en speelt soms ook een rol in hun zoektocht naar voedsel.

Een bekende foto, gemaakt door Ed Cremers, één van de karpervissers die een oorkunde zou mogen krijgen als het gaat om ‘karperwetenschap’.

Ik wil in dit artikel jullie graag meer inzicht geven in wat additieven nu eigenlijk zijn. Als het hier en daar wat te technisch voor je wordt, haak dan niet af! Ik denk dat het zeer interessante materie is en probeer het toch weer begrijpelijk te maken. Aas is mijn persoonlijke passie. Het spelen ermee en het inzetten ervan tijdens mijn hobby (karpervissen uiteraard) vind ik prachtig. Ik hoop jullie er een beetje van mee te kunnen laten genieten!

Aas is mijn persoonlijke passie.

Hoe zit dat nou precies met al die additieven van tegenwoordig? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Herkenning van aas

Er zijn meerdere aasleveranciers die de waarde van enkele additieven goed inschatten. Een goede expertise op het gebied van lokstoffen en de reactie van de karper daarop is zeker belangrijk. Enkele Engelse merken lopen nog altijd voorop met hun kennis van additieven die een aanvulling zijn voor karperaas. Deze kennis hebben ze opgedaan door contacten te hebben met leveranciers en contacten die ze onderhouden met insiders uit de koi wereld. Skreting, een onderdeel van Nutreco, heeft veel kennis in huis over karpervoeding en karper ziektes. Vertegenwoordigers staan diverse karperkwekerijen met raad en daad bij. Veel karpervissers onderschatten de kracht van goede additieven terwijl deze de smaak, de acceptatie en vertering van het aas kunnen verbeteren.

Additieven kunnen helpen om de vis sneller vertrouwd te laten raken met je aas. Foto: JeffFish

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1