Aas en voeren: praktische tips uit de Studio Talk van Pilaar en Hofman

Onze eigen Pilaar en Hofman vissen al heel wat jaren op allerlei plekken en soorten wateren, waardoor zij mega veel ervaring met aas en voeren hebben! Hoog tijd om hun Studio Talk te ontdelen en samen te vatten wat voor hun de basis ‘tips & tricks’ zijn om op verschillende wateren succesvol te zijn. Doe er deze zomer je voordeel mee!


Tegenwoordig worden karpervissers dood gegooid met soorten aas, voertactieken en speciale trucjes om onze gevinde vriend te verleiden. Toch hoeft het allemaal niet moeilijk te zijn! In deze update geven Michiel en Mark ons interessante en vooral praktische tips & tricks die kunnen helpen om weer terug naar de basis te gaan. Boilies, tijgernoten, pop-ups en tips voor dressuurwateren; alles komt voorbij!

pilaar hofman
Ons legendarische duo viste de laatste jaren al op heel wat verschillende wateren.

Luister je liever naar de volledige Studio Talk van P&H? Check de preview hieronder of klik HIER voor de volledige video!

Boilies

Laten we beginnen met het bekendste aassoort voor ons karpervissers; boilies! Een eeuwige discussie is het gebruik van freezerbaits of readymades. De één zweert bij een vers ontdooide zak freezerbaits en de ander kiest liever voor het gebruiksgemak van readymades. Onze Michiel en Mark hadden vroeger de voorkeur voor freezerbaits, want ze dachten hoe verser, hoe beter. Toch hebben ze de laatste jaren zo goed gevangen op readymades, dat ze daar inmiddels ook al het vertrouwen in hebben. 

mark kwo special
Zowel Michiel als Mark hebben eindeloos vertrouwen in die ‘ronde deegballetjes’.

Volgens Mark zijn freezerbaits niet persé vers, want de ingrediënten waarmee de boilie wordt gedraaid en vervolgens ingevroren liggen soms al maanden in de schappen… Is het dan nog wel vers? Ook hebben freezerbaits het nadeel dat het moeilijk kan zijn om van tevoren in te schatten hoeveel aas je nodig hebt voor een sessie. Mark heeft niet het idee dat hij minder vis heeft gevangen door te vissen met readymades. Daarom heeft dat tegenwoordig de sterke voorkeur.

Readymades hebben een heel aantal interessante voordelen waar freezerbaits niet tegenop kunnen.

Wat karpers nu echt belangrijk vinden aan een boilie is voor Pilaar en Hofman eenvoudig uit te leggen. De karper moet er namelijk meer energie uit kunnen halen dan dat het de karper aan energie kost om het te verwerken. Kies voor een boilie waar genoeg kwalitatieve ingrediënten in zitten!

mark hofman bak going east
Een kwalitatieve boilie met goede ingrediënten is van noodzakelijk belang.

Tijgernoten

Wie veel naar de films van Michiel en Mark heeft gekeken, weet dat ze vrijwel altijd partikels bij zich hebben en dat is niet zonder reden. Vooral tijgernoten staan hoog in de lijst met beste aassoorten. Sterker nog; het moeten kiezen tussen het één en het ander is bijna onmogelijk!

michiel rigs tijgernoten boilies
Beiden aassoorten hebben de harten van onze partners in crime veroverd. Het zou een moeilijke keuze zijn om het één of het ander te moeten kiezen!

Gelukkig hoeven Michiel en Mark niet te kiezen tussen boilies of tijgernoten, dus gaat hun voorkeur vrijwel altijd uit naar een combinatie van de twee. Het combineren van tijgernoten met boilies heeft tal van voordelen: tijgernoten zijn goedkoop en er zijn veel meer aasopnames in vergelijking met boilies. Daardoor houd je de vissen langer aan het vreten op de voerstek!

boilies tijgernoten
Tijgernoten hebben meerdere voordelen: naast de hoge voedzaamheid, verteren ze ook nog eens heel goed!

Tijgernoten zijn ook een vrij selectief aasje want je vangt er echt veel minder witvis mee. Daardoor kan je ze attractief en subtiel aanbieden. Je kan ze bijvoorbeeld mooi uitbalanceren met een stukje kurk. Mocht je lomper willen vissen dan kan je eenvoudig drie grote tijgernoten op de hair te zetten. Een pro tip van onze Mark: vermaal je tijgernoten met je crusher of je tanden! Hierdoor worden ze mega attractief en het is een goede truc voor dressuurwater die zich al meermaals heeft bewezen.

gecrushte tijgernoten
Gecrushte tijgernoten maken het voor de karper alleen maar eenvoudiger.

Pop-ups

Michiel en Mark zijn er beiden van overtuigd dat felgekleurde pop-ups goed werken vanwege de visuele attractie. Hierdoor leveren ze veel runs op. Let wel op hoe de mensen op het water waar jij vist ze inzetten, want als dit al veel gedaan wordt dan werkt het soms juist niet averechts! Pop-ups hoeven ook niet altijd felgekleurd te zijn. 

Pop-ups hoeven lang niet altijd felgekleurd te zijn. De Krill pop-ups van KWO hebben bijvoorbeeld een subtiele, washed-out kleur.

Wanneer er wier staat waardoor je bodemrig niet meer goed functioneert kan een pop-up rig een uitkomst zijn. Als de pop-up hetzelfde oogt als de bijgevoerde boilies die tussen het wier liggen, kan dit argwaan voorkomen met runs tot gevolg!

hofman bak keep searching
Met pop-ups boekte Mark al ongelofelijke successen.

Dressuurwater

We weten allemaal dat als je goede sessies wil vissen op een drukbevist dressuurwater, je anders moet vissen dan de rest! Iets wat Mark enorm is opgevallen is dat vrijwel niemand het kan laten om toch iets bij te voeren. Vrijwel altijd wordt het haakaas net wat anders gemaakt dan het voer. Zet daarom eens een normale 15 of 20 millimeter boilie op je hair die gewoon recht uit de zak komt. Gooi die op een mooi stekje in en voer niks bij, dat doet bijna niemand! 

michiel single boilie rig
Een single hookbait kan echt de sleutel tot succes betekenen.

Single hookbait

De reden om niet of weinig bij te voeren op dressuurwateren is dat vissen daar gewoonweg heel anders azen. Mark heeft vaak gezien dat vissen op zulke wateren één of twee boilies pakken, doorzwemmen, later weer terugkomen, een boilie pakken en weer wegzwemmen. Hoe meer je dus bijvoert, hoe langer het kan duren voordat je een aanbeet krijgt. Bij het vissen met een single hookbait geef je de vis maar één mogelijkheid, hierdoor is dit een extreem goede tactiek.

hofman bak topvis going east oostenrijk
Een single hookbait op dressuurwateren heeft voor Mark al vaak genoeg topvissen opgeleverd.

Mark en Michiel houden van stevig voeren, zoals te zien is in de series die online staan op KWO. Toch heeft Mark gemerkt dat het veel voeren niet altijd de sleutel tot succes is bij het vangen van grote vissen.

Leg daarom eens een hengel buiten de voerstek, de kans op een bak is dan groter dan wanneer je hem midden op de voerstek legt!

Vooral op wateren met een groot bestand aan vis betekent veel voeren vaak meer activiteit op de stek waarbij je veel kleine vissen vangt. Leg daarom eens een hengel buiten de voerstek. De kans op een bak is dan groter dan wanneer je hem midden op de voerstek legt!

michiel sfeer bak 30 kilo
Een hengel buiten de voerstek leverde al vaak genoeg blije gezichten op… 😉

Neem de tips zeker mee en wie weet stuit jij dit jaar op die langverwachte droomvis!

Succes!

KWO Redactie


Meer tips en tricks vinden jullie op onze KWO Community!

Bekijk ook