Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

10 tips voor een succesvol najaar – Davy Claus

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Als er iemand uitkijkt naar het najaar, dan is het wel onze Belgische auteur Davy Claus. Al ruim 20 jaar is de herfst dé periode dat hij uitpakt met een (voer)campagne, soms zelfs op verschillende wateren tegelijk. Door de jaren heen heeft hij MEGA veel geleerd en in dit artikel deelt hij 10 inzichten die jou extra najaarskarpers kunnen gaan opleveren… Let’s go!


Davy Claus aan het woord: De herfst is zonder enige twijfel mijn favoriete seizoen om op karper te vissen. Vraag me niet hoe dat zo komt, maar van schuilen onder een plu op winderige najaarsdagen, daar word ik altijd een beetje enthousiast van. De tijd van het verkleurend en vallend blad… Ik hou er simpelweg van. Niet alleen observeer ik graag de veranderingen die gepaard gaan met die overgang van zomer naar winter, ik vind het ook fantastisch om karpers in hun beste conditie op mijn mat te aanschouwen. En dat laatste kon ik tijdens voorbije najaren dikwijls met enige regelmaat doen.

Ik vind het prachtig om karpers in hun beste conditie op mijn mat te aanschouwen.

Het is evenwel niet altijd slachten en bakken harken geblazen in dit door vele karperlieden geliefde seizoen. Door de haast overal, sterk toegenomen hengeldruk lijken onze gevinde vrienden ook – en vaak vooral – tijdens het najaar minder tot medewerking geneigd dan ze dat ooit waren. In wat volgt tracht ik een aantal door de jaren heen, opgedane inzichten op een rijtje te zetten die betrekking hebben op de najaarsvisserij.

De tijd van het verkleurend en vallend blad… Ik hou er simpelweg van.

1. Tegenvallende resultaten in het najaar

De herfst wordt door karpervissers al sinds jaar en dag als de topperiode van het seizoen aanzien. Karpers dienen zich namelijk vol te vreten met de winter voor de deur. In de huidige realiteit valt van die vraatzucht tijdens de herfst echter, in veel gevallen nog maar weinig te merken, en daar zijn een aantal redenen voor:

De rig op de juiste plek leggen: een goed startpunt voor succes.
  • Tegenwoordig zijn karpers door het extra vissersvoer sneller terug op gewicht na de paai. In sommige gevallen zijn hun vetreserves al maximaal aangevuld nog voor de aanvang van het najaar.
  • Op die wateren die doorheen de lente en zomer meer dan matig werden bevist staan de karpers tegen het eind van het seizoen op scherp. Een behoorlijk aantal van die vissen liep eerder op het jaar reeds één of meerdere keren tegen de lamp, en dat resulteert in een karperpopulatie die geremd en argwanend is.
  • In veel situaties is er, zeker bij de aanvang van het najaar, nog een flinke hoeveelheid natuurlijk voedsel aanwezig. Tegelijkertijd is de start van het najaar het moment dat “God en klein Pierke” een voercampagne opzetten. De combinatie van argwanende karpers en grote hoeveelheden, beschikbaar voedsel is niet meteen een gunstige situatie voor ons vissers.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1